Digital framkallning, en analys.

Måndag igen och därmed fokus på digital framkallning. Föregående vecka talade vi skärpa. Idag ska vi göra en analys av denna bild. Bilden är tagen i Nusfjord på Flakstadsøya, Lofoten en septemberdag.

Nusfjord på Flakstadsøya, Lofoten

Vi kan börja med färgkontrasten, orangeröda toner mot svalt blåa, en klockren kombination på färghjulet då de ligger rakt över från varandra och utgör därför ett kompletterande till varandra.

Här har jag självklart arbtetat med färgerna systematiskt. För att inledningsvis arbeta med färgerna i din rawfil är det en god idé att välja en färg och maxa mättnaden i den för att se om den finns i din bild, justera därefter nyansen av samma färg till en ton du vill ha och därefter luminansen. Ljusare för att accentuera, mörkare för att hålla tillbaka. Därefter återgår du till mättnaden och dra tillbaka den helt och återför därefter igen men till en mer balanserad nivå.

Med en luminositetsmask kan jag dessutom arbeta med tonen på klipporna separat och isolerat, utan risk att "smitta" andra delar av bilden med de svala tonerna.

En annan bild där jag använt liknande tekniker.

Vi kan därefter titta på ljuset i bilden. Det kommer från höger. Ett ljus som vid tillfället bilden togs var fullt synligt men betydligt mer subtilt än det framstår i bilden som du ser den här nedan.

Även här kommer luminositetsmaskerna till hjälp att noggrant kontrollera hur och var jag applicerar mer ljus (vit pensel). ELler om jag vill göra ljuset mer varmt, lätt gul pensel. Jag har även förstärkt genomlysningen av visa träd. Exempelvis högt upp till höger står en björk som träffades av ljuset. Denna mycket uppskattade effekt har jag förstärkt ytterligare. Detta görs tveklöst genom att med en pipett låta exempelvis TK9 skapa en mask för den nyansen för att sedan måla med lätt gul eller vit pensel över det området.

Sammantaget har vi ett intryck av en vacker klippa som badar i ett behagligt mjukt ljus. De kompletterande tonerna i bilden förstärker uttrycket av lugn och harmoni.

Mattias Sjolund